Djerdap - mesto rođenja civilizacije

2 dana, Srbija

Opis destinacije

Istočna Srbija-još uvek neotkrivena. Kulturna je riznica srpske srednjovekovne baštine, prostor sa netaknutim prirodnim vrednostima i skriveni adut našeg turizma. Specifična narodna tradicija i ponos utkani su u ljude iz ovih krajeva. Ponosni gorštaci biće nam najsrdačniji domaćini. Posetićemo prestoni grad srpske despotovine-Smederevo, smešten između Dunava i Jezave. Čućemo legende o „prokletoj Jerini“ i njenoj svireposti u toku podizanja tvrđave. Na vili Zlatni breg pričaće se priče o srpskoj Kraljici Dragi i balovima koje je priređivala... Potom nas Dunav vodi pravo u Golubački grad za koji su vezane legende koje nam u sadašnjost vraćaju vizantijsku princezu Jelenu, lepu Golubinu, turske paše i Šešir kulu... I dalje pratimo Dunav... U svom toku od 2.888km Đerdapska klisura je kruna njegove lepote. Baš u ovom delu u samo 100km Dunav je najširi, najuži i najdublji. Nakon konaka u hotelu na obali reke čeka nas hedonistički dan u Negotinu čuji su stanovnici bili junaci-hajduci pošto je istorija tako htela a danas piju odlično vino zato što tako hoće geografija. Treći dan obićićemo betonskog gorostasa koji je zauzdao moć Dunava prvi i jedini put. Gradnja brane potopila je brojna sela i gradove, a među njima „Dunavsku atlantidu“ – Adu Kale, ostrvo na kome se nakupilo legendi i istorije dovoljno za nekoliko svetova... Obići ćemo Donji Milanovac, varoš hiljade ruža, i posetićemo čudesno lep etno kompleks Kapetan Mišin breg. Na kraju putovanja predahnućemo na jezeru od srebra...

Informacije

SMESTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Autobus
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Prevoz
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
2 DANA AUTOBUSOM / 1 NOĆENjE U DONjEM MILANOVCU
6. – 7. JUN 2020.  /  4. – 5. JUL 2020.  /  8. - 9. AVGUST 2020.
12. – 13. SEPTEMBAR 2020.  /  10. – 11. OKTOBAR 2020.  /  14. – 15. NOVEMBAR 2020.

Cena putovanja: 6.600,00 dinara

Cena putovanja obuhvata:
- Prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio –video oprema )
- 1 noćenje sa doručkom (kontinentalni-klasičan način usluživanja ) u hotelu „Đerdap“ 3* u Kladovu
- smeštaj u dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilom (sobe su jednostavno opremljene, uglavnom sa zesebnim ležajevima standardne veličine, i nešto soba sa francuskim ležajem)
- Obilaske prema programu uz tumačenje turističkog vodiča
- Usluge profesionalnog turističkog vodiča tokom celog putovanja
- Organizacione troškove

Cena putovanja ne obuhvata:
- Sve ostale ne pomenute usluge
- Doplatu za smeštaj u jednokrevetnoj sobi – 1.500 dinara
- Dodatne, fakultativne usluge, ukoliko nisu rezervisane i uplaćene u agenciji u vidu ponuđenog paketa

Na licu mesta je moguće posebno doplatiti dodatne usluge, ali po sledećim cenama:
- Paket potrebnih ulaznica (Smederevska tvrđava, Golubački grad, HE „Đerdap I“, vila Zlatni breg kod Smedereva): 800 dinara
- Svečanu večeru sa muzičkim programom: 2.500 dinara
- Poseta vinariji „Jeremić“ u Smederevu sa degustacijom vina i malom zakuskom: 1.500 dinara

Cena paketa dodatnih usluga: 4.900 dinara

Cena paketa dodatnih usluga obuhvata:
- Paket potrebnih ulaznica: Smederevska tvrđava, Golubački grad, HE „Đerdap I“, vila Zlatni breg kod Smedereva
- Svečanu večeru sa muzičkim programom
- Poseta vinariji „Jeremić“ u Smederevu sa degustacijom vina i malom zakuskom
HOTEL „ĐERDAP“ 3***, Kladovo http://hoteldjerdap.com/ /
Hotel Đerdap se nalazi na samoj obali reke u mirnom centru grada. Raspolaže sa 138 soba i 6 apartmana. Sve jedinice imaju klima-uređaj i TV sa satelitskim kanalima. Ceo objekat je pokriven Free Wi-Fi internetom. Gosti mogu da uživaju u kontinentalnom doručku u okviru ovog pansiona sa uslugom doručka. Parking ispred hotela je besplatan. Gostima hotela Đerdap na raspolaganju je i terasa. Brod restoran je stacioniran na  pristanu ispred panoramske terase hotela. 

1. dan putovanja (subota) Polazak iz Novog Sada u 7 časova (Žel.stanica/lokomotiva) i iz Beograda u 8.30 časova (Sajam). Putovanje ka Smederevu. Upoznavanje sa istorijom grada i monumentalne Smederevske tvrđave koju je sagradio despot Đurađ Branković 1430. kao poslednju prestonicu srpske srednjovekovne države. Bićemo u prilici da se šetamo bedemima koji povezuju kule visoke preko 20 metara. Posebno je zanimljiva priča o donžon kuli i despotici Irini Kantakuzinoj u narodu poznata kao „Prokleta Jerina“. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i šetnju centrom Smedereva. Nešto kasnije, fakultativni odlazak do vile „Zlatni breg“ - rezidencije vladarske dinastije Obrenović okružene vinogradima. Nekada je bila omiljeno utočište Kralja Aleksandra i Kraljice Drage Obrenović. Obilazak vile i dvorskog parka sa najlepšim pogledom na Dunav. Sledi opciona poseta vinariji Jeremić i obilazak podrumskih prostorija sa upoznavanjem proizvodnog procesa, zatim degustacija nekoliko vrsta starih i mladih vina sa prigodnom zakuskom: pršuta, sir, testenine. U dobrom raspoloženju, nastavljamo dalje naše putešestvije… Vožnja do Golubačkog grada. Sledi priča o istoriji i mistici Golubačke tvrđave u okviru posebno kreirane vođene ture koja obuhvata posetu Palati, izložbi “Vitezovi golubačke tvrđave”, kulama 8 i 9. Nastavak putovanja kroz znamenitu Đerdapsku klisuru koja je zbog svojih lepota stavljena pod zaštitu u okviru Nacionalnog parka. Upoznaćemo se sa posebnostima klisure uz osvrt na njene najveće atrakcije, suženja i proširenja, Veliki i Mali kazan. Takođe, sa rumunske strane, pažnju će nam privući velika kamena glava dakijskog kralja Decebala, o kojem ćemo ispripovedati zanimljive priče. Otkrićemo na ovom putu kako je, i zašto je, rimski imperator Trajan izabrao baš ovaj sektor da izgradi svoj put i most. Odlazak u Kladovo i smeštaj u hotel u popodnevnim časovima. Slobodno vreme za individualne aktivnosti uz preporuke da se prošetate Dunavskim kejom sa malom brodskom marinom i pogledom na rumunski grad Drobeta Turnu Severin, potom centralnom pešačkom zonom grada sa kafeima, i na kraju do turskog utvrđenja Fetislam. U 20 časova opcioni odlazak na večeru sa muzičkim programom i zabavom. Noćenje. 

2. dan putovanja (nedelja)   Doručak od 8.30 časova. Odjava iz soba. Slobodno vreme, ili polazak u organizovani obilazak hidroelektrane „Đerdap I“. Sagrađena je 1974. godine kao najveći projekat u Evropi kojim je i prvi put u istoriji hidroinžinjerstva zauzdana snaga moćnog Dunava. Obilazak brodskih prevodnica, prelivnih polja, sale sa hidro turbinama prečnika preko 9 metara daće nam uvid o kakvom građevinskom gigantu je reč. O tome nam govori i podatak da HE „Đerdap“ proizvodi 20% električne energije elektro-sistema Srbija. Odlazak iz Kladova. Put uz Dunav nas vodi ka Manastiru Tumane. Čućemo priču o isposniku Zosimu i Milošu Obiliću –zadužbinaru. Vitez Obilić podiže manastir i crkvu hrišćanskom vitezu, Svetom Arhangelu Gavrilu. Sledi obilazak manastirskog kompleksa: mali i veliki konak,  isposnica i kapela. Nakon obilaska nastavak puta đerdapskom magistralom  ka Srebrnom jezeru. Po dolasku upoznavanje sa osnovnim karakteristikama jezera čija površina, pri zalascima sunca, svetluca poput srebra. Slobodno vreme za ručak u nekom od sjajnih restorana koji nude jela od sveže dunavske ribe. Nakon ručka preporučujemo šetnju i uživanje na jezerskom šetalištu uz kaficu i kolač. Povratak u Beograd i Novi Sad u večernjim satima. Kraj putovanja.

- Gotovinski - prilikom prijave za putovanje uplaćuje se minimum 40% od ukupne vrednosti aranžmana, dok se ostatak isplaćuje 10 dana pre putovanja
- Platnim karticama – „Dina“, „Master Card“, „Visa“
- Čekovima građana - na ime rezervacije se plaća 40% od ukupne cene aranžmana (gotovinski ili karticom), a ostatak do pune cene aranžmana se otplaćuje čekovima do 20.12.2020.

FNT

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama