Liban

više destinacija, Liban

već od 850€

Opis destinacije

Bejrut (Beirut), milionski grad, smešten između planina Liban i Sredozemnog mora, glavni je grad Libana (Lebanon). Naziv jednom od najstarijih gradova, čiji se počeci vezuju za petnaesti vek pre nove ere, dali su Feničani po bunarima i velikom bogatstvu vodom u to doba. Nazivaju ga i Pariz istoka, grad tradicije i modernog, mladih i provoda. Kao centar zemlje, Bejrut će biti naša polazna tačka za istraživanje neverovatnog Libana, zemlje kedrova, pustinja i snežnih vrhova.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
Datum polaska:
10. 10. 2022
13. 11. 2022

Regularna cena
850,00 EUR
First minute
Važi za sve prijave od 02.08.2022. do 14.08.2022.
750,00 EUR
Promo cena
Važi za sve prijave do 31.08.2022.
690,00 EUR

Cena uključuje
- Kompletna organizacija i usluge predstavnika agencije na destinaciji
- Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Bejrut - Beograd, u ekonomskoj klasi
- Svi transferi od aerodroma do smeštaja, od smeštaja do aerodroma i između gradova prema planu i programu puta
- Smeštaj u dvokrevetnim sobama na bazi 5 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak) u hotelu **** (prema lokalnoj kategorizaciji) u Bejrutu

Cena ne uključuje
- Međunarodno zdravstveno osiguranje (može se uzeti u agenciji)
- Individualne troškove nastale za vreme trajanja aranžmana
- Fakultativne izlete i ulaznice za kulturno istorijske spomenike

Fakultativni izleti

Balbek, Anžar i Ksara (Baalbek, Anjar i Ksara)
Cena: 75,00 EUR
Balbek, Anžar i Ksara (Baalbek, Anjar i Ksara)–  celodnevni izlet – Odlazimo u unutrašnjost samog Libana, prema granici sa Sirijom. Posećujemo arheološki lokalitet Anžar, na kome se nalaze ostaci istorijskog grada koji je osnovala dinastija Umajad, a kojii je poživeo svega 40-ak godina, pre nego što je porušen od druge arapske dinastije. Na njemu obilazimo ostatke hamama, ljudskih naseobina, nekadašnjih trgovina, zatim ulice igrađene po 90 stepeni, po rimskom uzoru, palatu, nekadašnju crkvu, bazen za pitku vodu i drugo. Pravimo fotke sa kamilama koje spremno iščekuju turiste ispred arheološkog lokaliteta i nastavljamo dalje. Nakon posete ovom  arheološkom nalazištu, odlazimo u vinariju Ksara, koja je osnovana 1867. godine od strane monaha koji su živeli na ovom prostoru i pod uticajem Francuza, koji su tada ali i u narednom periodu dominirali Libanom, započeli proizvodnju vinove loze, na ovom najplodnijem području Libana, poznatom kao dolina Bekaa. Ova dolina se nalazi između planina Liban i Antiliban i u njoj se proizvodi ubedljivo najveći deo čitave poljoprivredne proizvodnje u Libanu. U Ksari obilazimo mračne i hladne tunele u kojima se čuva vino, a gde su nekada skrivane porodice od rata, i koji su danas samo deo čitavog kompleksa, koji je delimično otvoren za posete javnosti. Posetu završavamo degustirajući savršena vina i uživajući u pogledu na lepo uređena polja vinove loze ispred same vinarije. Put nas vodi dalje, prema impozantnom Balbeku gde uživamo u poseti monumentalnom kompleksu tri rimska hrama- posvećenim Jupiteru, Bahusu i Veneri. Oživljavamo sliku verskog života Rimljana posmatrajući kompleks hramova, koji je imao zadatak da lokalno stanovništvo, koje nije bilo naklonjeno rimskoj tradicionalnoj religiji, već negovalo religiju starih Feničana, privuče i navede da prihvati zvaničnu rimsku religiju. Hodamo kroz najmonumentalnije prizore na čitavom putovanju i ostatke jedinstvenih hramova posvećenih rimskim bogovima, slušamo priče o tadašnjoj arhitekturi i insignijama koje su njima posvećene, zaustavljamo pogled na detaljima Bahusovog hrama, koji je najbolje očuvan i cenkamo se za tradicionalne arapske marame kod uličnih prodavaca koji strpljivo čekaju turiste. U cenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prevoz, ulaznice, usluge predstavnika agecije. U cenu izleta nije uklučeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.

Biblos i Džeita (Byblos i Jeita Grottoes)
Cena: 70,00 EUR
Biblos i Džeita (Byblos i Jeita Grottoes) – celodnevni izlet – Upućujemo se ka Biblosu, prema zvaničnim podacima, najstarijem organizovanom ljudskom naselju na svetu i gradu po kome je Biblija dobila ime. Putujemo autoputem kroz neprekidna naselja, bez utiska da smo uopšte napustili Bejrut. Nakon dolaska u ovaj, danas mali i simpatični gradić hodamo stazamo gde se pisala najstarija istorija sveta, udišemo duh Mediterana i dok sedimo u rimskom amfiteatru, slušamo priče o feničanskim kraljevima, kao i životu samog grada u rimskim i krstaškim vremenima. Obilazimo mesta na kome su počivali veličanstveni sarkofazi feničanskih kraljeva, koje smo videli prethodnog dana u Arheološkom muzeju u Bejrutu i kroz simpatični „suk“ sa originalnim suvenirima nastavljamo do istorijske Ribarske luke Biblosa, gde se i dan danas nižu isprepletani tradicionalni ribarski brodići i luksuzne jahte svetskog „džet-seta“, koji u Biblosu poseduje kuće i apartmane. Odlazimo do rustične crkve sv. Jovana i posetu završavamo slobodnim vremenom za ručak i laganim hodanjem kroz „suk“, tradicionalno cenkajući se za suvenire. Nakon toga, vraćamo se prema Bejrutu, ali pre toga, očekuje nas poseta jednom od „čuda prirode“, koje zaista ostavlja bez daha- pećine Džeita, koja je bila u konkurenciji za izbor za Sedam svetskih čuda Novog veka. Dok prilazimo samoj pećini, vozimo se kroz planine, uživajući u fantastičnim prizorima, koje je kreirala priroda, naizmenično smenjujući brda i doline. Pre same posete pećini vozimo se nekoliko minuta žičarom iznad divlje rečice, uživajući u gotovo netaknutoj prirodi okoline. Obilazak Džeite sastoji se iz pešačkog obilaska gornjeg dela pećine, uređenim stazama, gde imamo priliku da vidimo sjajne stalaktite i stalagnite, među kojima se nalaze i najveći na svetu. Takođe, najveća dvorana ove pećine, visoka je preko 100 metara, a u njenom podnožju lagano protiče „Pasja reka”, čiji šum ćemo imati priliku da čujemo. Imamo priliku da uživamo u neverovatnom prizoru i pogledu na sjajna čuda koje je priroda u stanju da napravi. Slušamo priče o neverovatnoj pećini koja je tokom rata čak korišćena i kao skladište za municiju švercerima oružja, ali je uspela da netaknuta “preživi” ta mučna vremena i danas ugosti sve koji žele da uživaju u čudima prirode. Nakon toga sledi povratak u Bejrut. U cenu izleta uključeno je: lokalni vodič na engleskom jeziku, prevoz, ulaznice, usluge predstavnika agecije. U cenu izleta nije uklučeno: obroci, napojnice za lokalne vodiče i vozače, individualni troškovi.
Hotel ** / *** je smeštajni objekat koji raspolaže dvokrevetnim sobama. Sve sobe poseduju TWC. Usluga je na bazi noćenja. Imena hotela biće potvrđena po formiranju grupe, a najkasnije 2 nedelje pred put. 
Dan 1: Okupljanje grupe i polazak
Okupljanje grupe na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Let za Bejrut u 20:20h/09:00h/08:45h sa presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 23:10h/11:50h/12:35h. Let za Bejrut u 00:45h/12:50h/19:25h. Dolazak u Bejrut u 02:35h/14:40h/20:15h. Transfer do hotela.

Dan 2: Dan za panoramski obilazak Bejruta
Doručak.  Bejrut, poznat kao „Pariz Bliskog Istoka“ i „Dragulj Mediterana“, prema legend jedan od najstarijih gradova na Svetu koji danas broji nešto više od million stanovnika, biće naša polazna tačka za upoznavanje neverovatnog Libana, zemlje Mediterana, pustinje i čempresa. Obilazak Bejruta: Nacionalni muzej, Golubova stena, trg Etoal, šetalište Kornis, džamija, stari i novi deo grada. Slobodno vreme. Uživanje u izvrsnoj libanskoj hrani, jakoj libanskoj kafi, nargilama, prelepom pogledu i razgovoru sa srdačnim Libancima. 

Dan 3: Fakultativni izlet - Balbek, Anžar i Ksara
Fakultativni izlet - odlazak u dolinu Bekaa I poseta najčuvenijeg libanskog antičkog lokaliteta Balbeka. Ovaj arheološki lokalitet se, službeno, posle rušenja Palmire, smatra jednim od najočuvanijih arheoloških kompleksa posvećenih bogovima Starog Rima. Posle obilaska impozantnih hramova posvećenih Jupiteru, Bahusu I Veneri, odlazimo do najpoznatije libanske vinarije Ksara, gde upoznajemo podzemne prolaze I degustiramo čuvena libanska vina. Nastavak putovanja i poseta mestu Anžar, sagrađenom u 8.veku od dinastije Umajad, na kome se sada nalaze ostaci palata, lukova, rezidencija, hamama, trgovina i svega što je ovaj osmovekovni grad posedovao. Povratak u Bejrut. 

Dan 4: Dan za obilazak Tira i Sidana
Odlazak do feničanskih gradova Tira i Sidona. Prvo svraćamo u Sidon,  grad koji se u vreme Feničana prvi izdvojio kao dominantan na ovom prostoru. Posećujemo Krstaški zamak, tradicionalnu pijacu „suk“ i „Khan al-Franj“, tradicionalni arapski karavan-saraj, koji su kasnije Francuzi koristili kao diplomatsko predstavništvo. Nakon toga, nastavljamo do Tira, čuvenog grada drevnih Feničana, koji se zahvaljujući svom izvrsnom položaju i neverovatnim zidinama, koje su bile visoke čak 40 metara, u antičko doba smatrao neosvojivim. Posećujemo dva arheološka lokaliteta, na kojima imamo priliku da vidimo ostatke nekadašnjeg hipodroma, trijumfalnu kapiju, nekropole, antičko naselje i bazen, koji je u antičko vreme korišćen za misteriozne vodene sportove. Nakon toga, povratak u Bejrut. 

Dan 5: Fakultativni izlet - Biblos i Džeita
Fakulativni izlet autobusom u Biblos, zvanično najstariji grad na svetu. Na putu do Biblosa, posećujemo fascinantnu pećinu Džeita, koja se nalazila u finalu za jedno od novih sedam svetskih čuda. Stara je više hiljada godina i smatra se jednom od najlepših na svetu. Poseta pećini podrazumeva obilazak gornjeg dela pećine šetajući uređenim stazama, dok se donja pećina obilazi malim brodićem, krstareći kristalno čistom „Pasjom rekom“. Dolazak u Biblos, grad po kojem je Biblija dobila ime, I jedno od najstarijih naseljenih mesta na svetu. Obilazimo grad, antičke lokalitete, staru luku, kupujemo suvenire… Slobodno vreme. Povratak u Bejrut. 

Dan 6: Povratak i kraj putovanja
Napuštanje smešaja u ranim jutarnjim časovima. Transfer do aerodroma i čekiranje na jutarnji let za Beograd u 10:15h/09:05h/15:05h. sa presedanjem u Istanbulu. Dolazak u Istanbul u 12:15h/11:50h/18:10h. Let za Beograd14:00h/13:55h/19:50h. Dolazak u Beograd u 14:40h/14:35h/19:30h.
Prilikom prijavljivanja plaća se 200 € u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 3 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

JT

Zimovanje

2022 / 2023

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama